POSTED BY admin | nov., 02, 2018 |
cum alegem o pompa de caldura

Pompa de caldură: cel mai eficient sistem de incalzire sau pacaleala?

 

Într-o lume a vitezei, a lipsei de răbdare și a soluțiilor livrate cât mai rapid, dar și a presiunii asupra oamenilor de vânzări de a genera cifre de afaceri cât mai mari apare și mirajul “soluțiilor miraculoase de încălzire” cu coeficienți de performanță (COP, SCOP) nemaiîntâlniți.

În acest context, era inevitabil să nu apară speculatorii și implicit păcăliții de pe piața pompelor de căldură.

În acest articol ne-am propus să detaliem ce trebuie sa luați în calcul atunci când alegeți pompa de căldură.

Scopul articolului este să vă punem la dispoziție un minim de informații din care să aflați cum funcționează o pompă de căldură.  Să lămurim ce înseamnă și cât sunt de reali sunt coeficienții de performanță declarați de producători.

Sperăm ca după lectura acestui articol veți putea descifra și filtra mult mai ușor abundența de informații de pe piață.  Și, intr-un final, să reușiți să alegeți și să vă bucurați de cea mai potrivită variantă de pompă de căldură pentru proiectul dumneavoastră.

 

cum alegem o pompa de caldura

 

 

CUM ALEGEM CORECT O POMPĂ DE CĂLDURĂ

 

Discutam zilnic cu zeci de persoane interesate sa investeasca intr-o pompa de caldura. Suntem deschisi sa le explicam toate informatiile pentru a alege pompa de caldura potrivita pentru orice proiect. Oferim consultanta, facem simulari si calcule energetice legate de pierderile termice pentru fiecare tip de material folosit la constructie sau izolatie. Realizam calcule de kW necesari pentru fiecare proiect in parte. Explicam cum functioneaza sistemul, la ce ar trebui sa fie atenti cand aleg pompa de caldura. Detaliem tot ce au nevoie pentru a avea un sistem perfect functional, raspundem la toate intrebarile.

N-am putut sa nu observam din discutiile cu clientii nostri  informatiile false si miturile legate de pompele de caldura. Ele circula liber si daca nu sunt clarificate, duc la alegerea unui sistem nepotrivit. Asa ne-am hotarat sa venim in intampinarea celor care se afla in faza de documentare. Dar si a celor care vor sa afle mai multe despre tehnologia din spatele pompelor de caldura. Sa ii ajutam cu un set de sfaturi si informatii pentru a evita o investitie proasta.

 

pompe de caldura MAXA

 

  1. Realizati corect calculul termic

Suntem convinsi ca fiecare dintre voi isi doreste sa aleaga cea mai buna solutie de incalzire si/sau racire pentru casa alaturi de asigurarea necesarului de apa calda zilnic,cu eficienta cea mai ridicata si poate si cu pretul cel mai bun. Insa, inainte de a va aventura in marea de coeficienti de performanta COP, eficiente, consumuri, costuri de investitie, etc, cel mai important lucru ar trebui sa fie realizarea unui calcul termic cat mai exact (in numar de kW necesari) si conform cu proiectul dumneavoastra.

Fiecare locuinta are o pierdere termica specifica. Un necesar termic unic, iar acesta trebuie calculat cu foarte mare atentie. De el depinde eficienta cu care va lucra pompa de caldura si inevitabil costul viitoarelor facturi de energie.

Acest calcul este UNIC. De ce este unic?

Pentru fiecare proiect se folosesc materiale de constructie si izolatie diferite. Asta inseamna ca fiecare casa are un alt flux termic orar, o alta pierdere termica. Pentru fiecare proiect trebuie oferita o solutie personalizata care sa acopere pierderile de caldura specifice.

Ce luam in calcul cand stabilim numarul de kW necesari pentru fiecare proiect?

1️⃣ clima din zona in care se afla amplasat imobilul (se iau in calcul minimele si maximele anuale din zona).

2️⃣ pozitionarea unitatii raportata la punctele cardinale. Va sugeram sa montati unitatea exterioara in zone ferite de intemperii, in special vant, de preferinta sub o streasina, iar daca principala functie a pompei de caldura este realizarea incalzirii, aceasta ar trebui orientata catre SUD pentru a fi expusa cat mai mult razelor solare. Invers, daca unitatea este folosita preponderent pentru realizarea racirii imobilului aceasta ar trebui montata catre NORD.

3️⃣ temperaturi ambientale diferite: sunt familii care se simt bine la 21-22°C si altele care nu-si pot inchipui iarna fara 26-27°C in casa. Iar fiecare grad in plus se va reflecta in factura de energie electrica.

4️⃣ solutii de incalzire/racire diferite. Pompele de caldura pot deveni functionale folosind unitati terminale diferite. Exemple: incalzire in pardoseala, calorifere, ventiloconvectoare. Iar acest lucru influenteaza calculul necesarului termic.

5️⃣ temperaturi de lucru ale agentului termic diferite. Una este temperatura folosita pentru incalzirea in pardoseala sau ventiloconvectoare (de regula 35 °C). Alta este temperatura folosita pentru calorifere (de regula 50-55° C).

Suplimentar, pentru o dimensionare corecta mai avem nevoie de:

6️⃣ numarul de persoane

7️⃣ locuinta permanenta sau sezoniera

8️⃣ suprafata vitrata si tipul materialelor folosite

9️⃣compartimentarea locuintei

🔟 tipul instalatiei alese

Toate aceste date sunt calculate pentru a stabili necesarul termic. De aceea, de multe ori cand suntem intrebati ce pompa de caldura este necesara pentru „x” mp, de multe ori nu putem da decat un raspuns orientativ.

Dupa ce stiti cu exactitate necesarul real de incalzire puteti incepe cautarea pompei de caldura.

 

  1. Pot fi conectate pompele de caldura la calorifere?

Da, se poate, dar trebuie indeplinite mai multe conditii simultan. Altfel, intreaga investitie intr-o pompa de caldura este degeaba. Pornim de la exemplul cu o casa care are deja instalate radiatoare. Casa are un necesar termic de 10 kW. In camera tehnice exista un cazan pe lemne care in mod normal livreaza apa calda la 60 sau 70 ° C.

Atunci cand noi oferim o solutie cu pompa de caldura care inlocuieste un cazan pe lemne facem calculul termic al caloriferelor cu noua temperatura de lucru a apei calde, de obicei 50 grade C. In felul acesta vom sti daca suma puterilor de incalzire ale caloriferelor va fi cel putin egala cu necesarul real al casei si implicit cu cel al pompei.

Adica daca casa are un necesar termic orar de 10 kW nu este de ajuns sa oferim o pompa de caldura care ofera 10 kW termici. Trebuie sa ne asiguram ca suma puterilor caloriferelor va fi de min. 10 kW altfel casa nu va ajunge la temperatura solicitata, si daca ajunge va genera un cost mare de energie electrica.

Ce-i drept, in multe cazuri, radiatoarele au fost supradimensionate iar lucrul acesta a scutit clientii nostri de alte costuri legate de inlocuirea caloriferelor. Pentru a va asigura ca sistemul existent de calorifere poate functiona impreuna cu o pompa de caldura solicitati furnizorului calculul termic pentru calorifere.

 

  1. Subdimensionarea sau supradimensionarea pompei de caldura

Daca vorbim despre subdimensionare atunci lucrurile stau in felul urmator: esti fericitul posesor al unei pompe de caldura dar si „nefericitul” care nu are un calcul corect facut si ai o pompa de caldura subdimensionata. Vine iarna, pornesti pompa de caldura si ajungi la temperatura setata destul de greu si incepi sa stai cu ochii pe contorul electric. Iti spui ca dureaza pana se incalzeste casa, ca este normal sa ai un cost mai mare pana „termostateaza” casa. Temperatura aerului exterior scade iar pompa munceste din ce in ce mai mult. Atingi gradul de confort foarte rar, iar acest confort termic obtinut sporadic genereaza niste costuri cu energia electrica foarte mari.

Cireasa de pe tort este cand pompa de caldura va functiona mai tot timpul impreuna cu rezistenta electrica de rezerva pentru a livra temperatura solicitata de tine. Cand de fapt rezistenta electrica ar trebui sa fie doar o varianta de siguranta pentru zilele sau noptile cu temperaturi extrem de scazute.

Supradimensionarea am intalnit-o mai des fata de subdimensionare. Mai ales datorita oamenilor de vanzari care vor dori sa livreze un produs mai scump pentru ca in felul asta bonusul va fi mai mare. Un alt motiv este legat de asa zisa „siguranta” pe care si-o iau in pseudo dimensionarea pompei de caldura anumiti „profesionisti” din domeniu.  In ambele variante cel care plateste pretul greselilor este clientul.

Exemplu de supradimensionare:

Casa cu necesar termic de 10 kW. Necesarul este calculat in conditiile: temperatura aer ambiental 22 grade C si temperatura aer exterior -18 grade C. Solutia corecta: pompa de caldura de 10 kW termici, solutie supra dimensionata: 14 kW termici. Traditional, un compresor Inverter de pe pompele de caldura livreaza intre aprox. 40 % si 100 % din capacitatea termica. Asta inseamna ca va modula capacitatea de incalzire intre 4 kW si 10 kW in varianta de 10 kW si 6kW si 14 kW  in varianta 14 kW.

Ce se intampla cand casa solicita, tradusa in kW, putere termica de exemplu de 3.5 kW iar pompa de 14 kW porneste incepand cu 6 kW? Veti absorbi din retea mai mult curent, veti descarca o energie termica mai mare fata de necesar, echipamentele de incalzire vor termostata foarte repede, pompa de caldura va limita la minim turatiile si se va opri rapid. Iar acest scenariu se va repeta continuu, pe banii dumneavoastra. In loc sa va bucurati de avantajele tehnologiei Inverter si de modulatia continua a puterii veti fi prizonierul unei tehnologiei amputate. Iar daca ati uitat va reamitim ca deja ati platit in prima faza pentru o pompa de caldura supradimensionata un pret mai mare decat aveati nevoie.

Nu va mai lasati amagiti de formulele rapide de calcul termic.  Sau de pseudoprofesionistii din domeniu care „stiu ei mai bine, au mai facut la un proiect asemanator sau ceva de genul asta”.

De asemenea, va recomandam sa aveti rabdarea si timpul necesar realizarii unui calcul termic detaliat al casei. In felul acesta veti putea obtine maximul din ceea ce poate livra o pompa de caldura. Desigur, veti plati lunar costul corect pentru incalzirea/racirea casei.

 

  1. Feriti-va de informatiile false! Invatati sa verificati singuri.

In piata pompelor de caldura, ca in orice alt domeniu, circula foarte multe informatii false. Unele sunt promovate cu buna stiinta de cei care lucreaza in domeniu pentru a pune intr-o lumina mai buna echipamentele comercializate de brandurile pe care le reprezinta. Iar altele sunt asa zise „mituri” promovate de nestiutori care au auzit de undeva. Facem o lista de astfel de mituri care au ajuns si la noi:

MIT Toate pompele de caldura sunt fabricate sau au componente fabricate in China.

Nici pe departe. Chiar daca globalizarea isi arata si partea mai putin frumoasa si multe componente din cadrul pompelor de caldura sunt fabricate in China, producatorii traditionali de pompe de caldura au fabrici in Europa sau Japonia/Coreea de Sud. Dar cum un produs fabricat in China nu trebuie sa fie catalogat drept un produs de o calitate inferioara, nici cele produse in alte tari nu trebuie sa aiba eticheta de produs de calitate superioara.

Daca aveti dubii, stabiliti o intalnire cu posibilul furnizor. Ceretisa va fie prezentate produsele, sa va fie oferite informatii detaliate despre componente. La fel de important este sa va ofere informatii certificate si detaliate despre produsele pe care le comercializeaza. Nu va lasati influentati de „informatiile” pe care vi le ofera un comerciant despre performantele concurentei. Bineinteles altele decat cele declarate si certificate. Etic si profesional ar fi ca fiecare furnizor sa vorbeasca despre produsele sau brand-ul pe care il reprezinta.

MIT Pompele de caldura fabricate in tarile nordice sunt mai bune

Volvo merge mai bine decat Mercedes sau Ferrari? Sau un camion SCANIA merge mai bine decat unul IVECO? Greu de afirmat acest lucru. La fel si cu pompele de caldura fabricate in tarile nordice. In fond componentele constructive sunt relativ asemanatoare. La fel ca piata automobilelor si in piata pompelor de caldura a intervenit o standardizare. Astfel, principiul de functionare este acelasi. Putem vorbi de diferentieri. Care chiar exista. Insa doar in ceea ce priveste modurile de functionare, eficiente sau certificari. Sau despre performante si consumuri, accesorii, logica de control, interfata cu utilizatorul, etc. Care pot fi mai bune sau mai rele in functie de anumiti producatori.

MIT Pompele sol-apa sunt mai eficiente fata de cele de tip aer-apa

Singurul mod de a trata acest aspect ar fi sa pornim de la necesarul real de incalzire al unei case. Daca in urma unui calcul termic detaliat aveti un necesar de pana la 16 kW atunci solutia optima este cea de tip aer-apa. Pentru casele cu necesar mai mic de 16 kW nu renteaza investitia intr-o pompa de caldura sol-apa. Vom explica imediat de ce.

Intr-adevar o solutie care foloseste caldura extrasa din pamant este mai eficienta deoarece condensarea se face la o temperatura mult mai constanta (cea a solului). Iar performanta este mai buna. Varianta de tip aer-apa care isi extrage caldura din aerul atmosferic care are o oscilatie mult mai mare. Implicit aceste lucru se reflecta intr-un coeficient sezonier de performanta mai scazut. Dar aceste lucruri trebuiesc analizate impreuna cu urmatoarele aspecte: investitia initiala intr-o solutie de tip sol-apa este mult mai scumpa fata de una de tip aer-apa. Iar diferenta de eficienta energetica tradusa in lei dintre cele 2 solutii intr-un calcul cu exploatare pe 10 ani nu va acoperi investitia initiala.

Pe scurt, suma dintre o investitie initiala mai mica (solutie de tip aer-apa) + costuri de exploatare pe 10 ani va fi mai mica decat suma dintre o investitie initiala mai mare (solutie de tip sol-apa) + costuri mai mici de exploatare pe 10 ani.
Pentru proiecte cu necesar mare de incalzire va recomandam sa solicitati ajutorul unui proiectant tehnic de instalatii. El poate realizare un proiect detaliat si o analiza aprofundata legata de solutiile optime. Toate in functie de specificul fiecarui proiect.

 

  1. Fiti vigilenti cu vanzatorii ce promoveaza echipamente nemaiintalnite.

O sa fiti surprinsi, sau nu, dar si vanzatorii de pompe de caldura au un target de vanzari. Care de multe ori devine presant si stresant. Si de multe ori, sub aceasta presiune se naste discursul care promoveaza cu disperare un echipament anume cu performante uluitoare. Si tot ceea ce are concurenta devine astfel, de proasta calitate, fara ca acel vanzator sa cunoasca produsele concurentei.

Nu lasati vanzatorii sa decida pentru dumneavoastra. Este datoria fiecaruia sa ia decizia cea mai buna. Alegerea corecta a pompei de caldura se va reflecta in gradul dumneavoastra de confort. Dar mai ales in costul investitiei si a facturilor viitoare. Cereti date tehnice detaliate, grafice de performanta, certificari ale produselor si ulterior comparati.

La pompele de caldura, toata lumea compara COP, pentru ca asta promoveza site-urile de pompe de caldura. Dar ceea ce nu spune nimeni e ca nu exista o standardizare si comparatii corecte, atat timp cat acel COP nu este certificat de un organism care sa certifice parametrii declarati de fiecare producator. Se pot declara orice indici de performanta, dar atata timp cat nu exista o verificare a datelor declarate…

Va explicam la punctul urmator de ce COP-ul nu este singurul element care conteaza. De fapt si alti parametri sunt importanti si trebuiesc comparati. Iar la punctul 8 vorbim despre cine face certificarea parametrilor declarati si de ce este atat de importanta.

 

cum alegem o pompa de caldura

 

  1. Nu doar COP-ul este important. Ce altceva mai conteaza?
COP

Coeficientul de performanta in mod de functionare Incalzire COP  se calculeaza impartind puterea termica livrata de pompa de caldura la puterea electrica absorbita de pompa de caldura necesara pentru a produce acea energie, pe scurt apa calda. In standard, conform cu normativul EUROVENT CERTITA, aceste COP se calculeaza in conditiile urmatoare: temperatura aer exterior +7 grade C si temperatura apa calda livrata pe teava de tur a pompei de caldura +35 grade C. Pe piata pompelor de caldura aer-apa producatorii pot livra solutii cu COP in conditii standard cuprins intre 3.8 si 4.5. De aici insa incep sa apara faimoasele ***** din subsolul ofertelor nemaintalnit de avantajoase. Unele care sfideaza limitele fizicii, si mai ales, pe cele ale bunului simt.

Nu vrem sa va lasati pacaliti de COP mai mari de 5 care sunt valabile la temperaturi exterioare de peste 18 grade C. Pentru ca sincer, atunci pompa de caldura nici nu functioneaza (nu are de ce sa functioneze) pentru o casa corect izolata.

Corect ar fi sa discutam despre COP livrate la temperaturi exterioare pe care le intalnim pe parcursul unei ierni in fiecare zona climatica/geografica in parte. Un alt exemplu este legat de COP la fel de nemaintalnite chiar si la temperaturi negative extreme. Solicitati din partea posibilului furnizor informatii detaliate „data book”. Sau fisele tehnice specifice de produs. Din eleputeti obtine informatii despre consumuri electrice si eficiente la diferite temperaturi exterioare si temperaturi ale apei.

SCOP

Un alt coeficient asupra caruia ar trebui sa va indreptati atentia este SCOP. SCOP este coeficientul SEZONIER de performanta in mod de functionare Incalzire. El va ofera informatii despre eficienta unei pompe de caldura pe parcursul intregii ei functionari in modul de Incalzire. In felul asta veti sti exact cat de eficienta este pompa de caldura pe intreg sezonul rece.

Pentru cei care aleg ca pompa de caldura sa functioneze si in modul de racire atunci ar trebui sa solicitati informatii despre eficientele echipamentelor in functionare pe timpul sezonului cald. In acest caz ar trebui sa verificati eficienta EER calculata in conditii standand cu normativul EUROVENT CERTITA, temperatura apa teava tur +7 grade C si temperatura aer exterior +35 C, tot prin impartirea puterii de racire livrata de pompa de caldura la puterea electrica absorbita de pompa de caldura necesara pentru a produce apa racita. La fel de important cu EER sunt si SEER sau ESEER care reprezinta eficiente sezoniere.

 

  1. Cum faci comparatia corecta si cum te asiguri ca ai facut alegerea corecta?

Cu rabdare. Sincer, este cel mai bun sfat cu putinta. Investiti putin mai mult timp in analizarea si compararea ofertelor. Exista o diversitate mare de solutii si furnizori. Fiecare cauta sa isi prezinte echipamentele in conditiile care ii avantajeaza cel mai bine pe fiecare. Comparati preturile, eficientele si consumurile electrice atat in conditii standard cat si in conditii specifice. Cereti certificari care sa ateste performantele. Insistati sa obtineti o oferta personalizata care se potriveste cel mai bine cu solutia reala de incalzire/racire si/sau productie de apa calda menajera a casei dumneavoastra. Asigurati-va ca obtineti maximul din solutia oferita si nu acceptati solutii aproximative. Sistemele de incalzire ce contin si pompe de caldura sunt foarte versatile, personalizabile si flexibile, deci pentru fiecare proiect ar trebui sa avem o solutie dedicata.

Indiferent de ce buget aveti la dispozitie incercati sa cantariti din toate privintele solutiile si ofertele pe care le-ati primit. Nu tot ce este mai scump trebuie sa fie si mai bun.

Pana la urma veti face o investitie considerabila. Ea trebuie sa va asigure confortul termic pentru cel putin urmatorii 10 ani. La un cost lunar corect.

 

  1. De ce este importanta certificarea produselor?

Teoretic despre o pompa de caldura putem declara la adapostul unor jocuri de cuvinte aproape orice. Cu siguranta ati citit ca unele dintre ele sunt cele mai performante, au un consum de energie electrica aproape inexistent, ca livreaza incalzire sau apa calda la temperaturi nemaintalnite, au coeficienti de performanta (COP, SCOP, EER, SEER, etc) incredibili.  Putem oferi inclusiv grafice de performanta care sa nu aiba legatura cu realitatea sau care de fapt ascund anumite informatii.

Fiecare producator sau comerciant incearca sa isi prezinte caracteristicele tehnice in conditiile de lucru care ii avantajeaza cel mai mult. Cu ce ajuta un posibil beneficiar al unei pompe de caldura faptul ca echipamentul poate livra un coeficient de performanta mai mare de 5 in contextul in care acest coeficient este obtinut la temperaturi exterioare de +18 °C si temperatura apei calde de 35 °C? Cand el are o casa unde are instalate radiatoare si temperatura apei calde care circula prin ele trebuie sa fie in jurul a 50 ° C? Sau ca o pompa de caldura poate livra apa calda la mai mult de 60 °C chiar si la -30 °C sau ca un echipament isi pastreaza capacitatea de incalzire indiferent de temperatura exteriora?

Este cumva o scapare din partea vanzatorului care uita sa specifice de faptul ca pentru a se obtine astfel de lucruri avem nevoie de rezistente electrice aditionale sau de consumuri foarte mari de energie electrica sau chiar de pompe de caldura cu o constructie total aparte.

Pentru certificarea performantelor si a incercarii standardizarii modului de verificare si comparare a echipamentelor au aparut organismele de certificare. O astfel de autoritate vine si testeaza tot ceea ce a declarat producatorul in graficele sale de performanta. In domeniul nostru organizatia EUROVENT CERTITA este cea mai apreciata si recunoscuta entitate. EUROVENT are un program unde toti producatorii pot participa. In cadrul acestui program toate produsele ajung sa fie testate in aceleasi conditii. Ulterio oricine poate verifica si compara performantele echipamentelor. In acest fel nimeni nu va mai poate induce in eroare cu ajutorul diverselor informatii trunchiate.

Performanțele certificate Eurovent ale pompelor de căldură MAXA le gasiți în link-ul Certificări Eurovent produse MAXA Italia

 

  1. Analizati atent costurile de investitie si exploatare

Atunci cand decideti sa achizitionati o pompa de caldura solicitati furnizorului sa va ofere toate accesoriile necesare unei functionari cat mai eficiente si corecta a intregului sistem de incalzire. Pana la urma pompa de caldura este doar o parte dintr-un sistem de incalzire si/sau racire. La fel de important este sa solicitati o oferta personalizata pentru proiectul dumneavoastra. Fiecare proiect este unic: un sistem poate avea nevoie de incalzire, altul de incalzire si productie de apa calda menajera. Unul are nevoie de un vas de stocare iar altul poate functiona in conditii optime si fara el. Altul are nevoie de un boiler de o capacitate specifica in functie de numarul de persoane si de cantitatea de apa calda menajera necesara.

 

  1. Investiti in accesorii si masuri de protectie

Am analizat la punctul anterior componentele necesare realizarii unui sistem complet functional. Mai jos cateva informatii legate despre scopul fiecarei astfel de componenta a sistemului. Am adaugat si cateva recomandari legate de protejarea intregii instalatii.

1️⃣ Puffer/stocator de apa calda rece/calda.

Folosit pentru a asigura un volum min. de apa. Volum necesar pentru a asigura transferul de energie termica de la pompa catre casa. Dar si pentru a limita pornirile pompei de caldura. Implicit protejam componentele mecanice ale pompei de caldura si prelungim viata echipamentului. Fara acest volum min. de apa va creste factura la energie electrica. Desigur ca sunt proiecte unde volumul minim de apă este deja asigurat. Astfel nu mai este nevoie de un astfel de echipament. Dar acest lucru îl poți afla dacă ai realizat proiectul tehnic.

2️⃣ Boiler pentru productie de apa calda menajera.

Pentru o pompa de caldura este recomandat sa alegeti un boiler cu o serpentina cu suprafata de transfer marita. Veti putea obtine temperatura si volumul de apa calda intr-un timp cat mai optim. Exemplu: pentru un boiler de 200 de li serpentina ar trebui sa fie de 3 m2.

3️⃣ Filtru Y si filtru de magnetita

Sunt accesorii necesare la curatarea instalatiei de impuritati si de particule metalice. Ele rezultata in urma realizarii instalatiei hidraulice. Dar si din exploatarea pompei de caldura. Mai ales in instalatii vechi sau care nu au fost curatate in mod frecvent.

4️⃣ Apa demineralizata si/sau etilen glicol.

Daca optati pentru o pompa de caldura splitata va recomandam sa incarcati sistemul doar cu apa demineralizata. Daca alegeti o pompa monobloc care va livra apa direct de la unitatea care este montata in exterior atunci va recomandam incarcarea sistemului cu apa demineralizata sau impreuna cu un procent de etilen glicol. Procentul este calculat in functie de zona climatica in care va aflati. Recomandam achizitonarea unei solutii pregatite „la gata” de solutie apa + etilen glicol. In ultima faza ar fi realizarea acestui amestec mecanic inainte de a fi incarcat in instalatie. In cazul in care incarcati mai intai apa si apoi etilen glicolul exista riscul aparitiei unor erori de circulatie. Fluxostatul va inregistra grade de vascozitate diferite ale celor 2 fluide. Fluxostatul poate interpreta aceasta diferenta ca o posibila lipsa a circulatiei in instalatie. Din motive de protectie va opri functionarea pompei de caldura.

5️⃣ Statie de dedurizare.

Cu ajutorul ei protejati atat boilerul cat si alte componente: baterii de la chiuveta, cazi sau cabine de dus. Fara un astfel de sistem de protectie calcarul se va depune pe serpentina din boiler. In timp el se va colmata si va limita suprafata de transfer de caldura. Dupa o perioada, in functie de duritatea apei, veti observa ca factura electrica va fi mai mare. Deoarece pentru a produce apa calda menajera pompa de caldura va trebui sa consume mai mult curent. Acest lucru se intampla din cauza lipsei suprafetei de transfer obturata din boiler. Intr-un final serpentina din boiler se va colmata total iar asta inseamna de multe ori achizitia unui nou boiler.

6️⃣ Rezistenta electrica de rezerva.

Nu va lasati speriati de aceste rezistente electrice. Intr-adevar pot genera un disconfort psihologic cand va ganditi ca aveti un posibil consumator care poate consuma 3-4 kWh. Aveti tot timpul control asupra acestei componente. Cand sa se activeze, cand si cum sa functioneze, in tandem sau in substituire cu pompa de caldura. Iar cele cateva ore, cateva nopti pe parcursul unui sezon rece in care rezistenta electrica de rezerva functioneaza independent nu reprezinta un cost suplimentar mare in cuantumul total al facturii de energie electrica. Mai mult decat atat acest accesoriu va proteja sistemul atunci cand exista temperaturi negative extreme. Este mult mai bine pentru pompa de caldura ca pentru aceste cazuri sa folosim rezistenta. Si sa nu „stresam” si sa uzam in exces toate componentele mecanice ale echipamentului.

7️⃣ Racorduri antivibrante si suporti antivibranti

Astfel de accesorii vor limita transmiterea de vibratii in tevi si implicit in casa. Vibratii normale ce sunt generate de pornirea si oprirea componentelor mecanice ale pompei de caldura. Mai mult veti scadea nivelul de zgomot cauzat de aceste vibratii.

8️⃣ Stabilizatoare de tensiune/UPS.

Socurile electrice nu fac bine niciunui echipament electronic, mai ales unor echipamente Inverter. Mai mult decat atat, socurile electrice nu sunt acoperite de garantie. Cu un astfel de echipament nu veti proteja doar pompa de caldura. Ci toate aparatele electrocasnice din casa dumneavoastra. De la frigider la televizor, masina de spalat vase sau rufe, etc.

 

Pentru alte informații suplimentare vă stăm la dispoziție la telefon +40 371 400 554 sau email info@pompedecalduramaxa.ro

Date tehnice, prețuri si performanțe energetice pentru pompele de căldură MAXA găsiți în link-ul: https://pompedecalduramaxa.ro/ 

TAGS : cum aleg o pompa de caldura ghid de achizitie pompa de caldura MAXA pompa de caldura pompe de caldura maxa