POSTED BY admin | sept., 23, 2021 |
avantaje si dezavantaje pompa de caldura

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE POMPA DE CALDURA

Durabile, prietenoase cu mediul înconjurător și capabile să ofere confort termic sporit cu costuri de exploatare lunare reduse, pompele de căldură au totuși nevoie de anumite condiții pentru a putea atinge maximul de performanță energetică. În acest articol vom explica care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii cu pompă de căldură.

 

Cu ajutorul pompelor de căldură puteți să vă încălziți casa eficient și convenabil din punct de vedere ecologic. Iar acest lucru se poate realiza fără un impact negativ asupra mediului și mai ales asupra buzunarelor. Instalarea unei pompe de căldură ce va înlocui un sistem de încălzire vechi este acum deosebit de convenabilă. Trebuie doar să alegeți soluția potrivită și conformă cu specificul proiectului dumneavoastră.

Dar când este cu adevărat convenabil să alegeți o pompă de căldură? Ce factori trebuie să luați în calcul pentru a vă asigura că economisiți cu adevărat bani și implicit faceți alegerea corectă?

Pe hârtie, avantajele pompelor de căldură sunt de neegalat față de orice alta sursă de încălzire. Pentru a le obține cu adevărat, totuși, pompa de caldură trebuie să poată funcționa în condiții optime. Și să fie parte dintr-un sistem de încălzire corect dimensionat de către o firma de proiectare. Abia după ce acest important pas al dimensionării și proiectării corespunzătoare este îndeplinit vă puteți bucura de avantajele listate mai jos.

 

pompe de caldura MAXA

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE POMPA DE CALDURA: AVANTAJE

 

Protecția mediului înconjurător

O pompă de căldură este capabilă să climatizeze spațiile unui imobil și să producă apă caldă menajeră fără a polua mediul înconjurător. Folosind o sursă regenerabilă gratuită avem grijă de noi și de planetă. Pompa de caldură captează căldura prezentă în aerul exterior (chiar și atunci când temperatura din aer este sub zero, există o cantitate de căldură exploatabilă!). Mai departe ea o transferă printr-un ciclu de refrigerare în apa sistemului de încălzire, cu un consum destul de redus de energie electrică. Inversând ciclul de funcționare vom putea răci spațiile imobilului. Prin faptul că nu folosește combustibili fosili gen cărbune, lemne sau gaz metan, o pompă de căldură nu emite dioxid de carbon (CO2) sau alți poluanți în atmosferă.

Eficiență energetică

O pompă de căldură produce mult mai multă energie decât consumă. Eficiența ei variază în funcție de temperaturile de lucru ale aerului exterior și ale aerului ambiental dorit. Parametrul care identifică eficiența pompei de căldură este COP (Coeficientul de performanță). Acesta este determinat de raportul dintre puterea termică produsă (kW) și puterea electrică absorbită (kW). Dacă pompa de căldură furnizează 5 kW sistemului de încălzire cu un consum electric de 1 kW, COP este egal cu 5. De exemplu, pompa de caldură MAXA model i-32v5 14T are un COP de până la 5,95 cu A12/W35. Detalii tehnice legate ale pompelor de căldură i-32v5 cu capacități cuprinse între 4 kW și 19 kW găsiți aici. Performanțele certificate Eurovent ale pompelor de căldură MAXA le gasiți în link-ul Certificări Eurovent produse MAXA Italia

Economii

Generarea de energie termică folosind o sursă regenerabilă gratuită asigură, în general, economii la costurile de încălzire. Combinând pompa de căldură cu un sistem fotovoltaic (de preferință cu un sistem de stocare) pentru producerea energiei electrice consumate de pompa de caldură, facturile pot fi reduse la minimum. Iar în anumite situații se poate ajunge chiar la independență energetică și costuri zero pentru încălzirea, răcirea casei dar și pentru a asigurarea necesarului de apă caldă de consum. Prețurile pompelor de căldură MAXA le găsiți în link-ul Prețuri produse MAXA.

Încălzire + răcire

Toate pompele de căldură MAXA sunt reversibile. Ele pot fi utilizate nu numai pentru încălzirea casei, ci și pentru răcirea pe timp de vară a spațiilor. Răcirea se obține prin circularea apei „răcite” în circuitele sistemelor din casa dumneavoastră, de cele mai multe ori ventiloconvectoare, dar și tavane răcite/radiante. Acest lucru se întâmplă pur și simplu prin inversarea ciclului de funcționare al pompei de căldură. Căldura este captată din interiorul casei și transferată în aerul exterior. În acest fel, un singur sistem poate fi utilizat pentru asigurarea confortului termic pentru tot anul, fără a fi nevoie să instalați un aparat de aer condiționat „clasic”.

Apă caldă menajeră

Nu în ultimul rând, pompa de caldură poate asigura și necesarul zilnic de apă caldă de consum. Pentru aceasta este necesară integrarea în instalație a unui boiler cu o serpentina marită pentru un transfer optim de energie. Capacitatea de stocare de apă caldă a boilerului și a serpentinei se stabilește în funcție de numărul de persoane care locuiesc în imobil. În felul acesta cu o singura unitate veți putea să vă încălziți și să vă răciți casa și, nu în ultimul rând, să vă produceți apă caldă menajeră.

Valoarea casei crește

Folosind produse de ultimă generație ce utilizează surse regenerabile crești și clasa energetică a casei. Aceasta înseamnă că, în timpul fazei de cumpărare, vânzare sau închiriere, valoarea proprietății va fi mai mare. De altfel, casa va deveni mai atractivă și va fi vândută mai ușor în viitor. Pentru că este dotată deja cu sistemul de încălzire a viitorului.

Zero coșuri de fum

În comparație cu un cazan pe lemne o pompă de căldură nu necesită pregătirea unui coș de fum. Acesta este un aspect care trebuie luat în considerare. Atât în clădirile noi, dar și în reamenajări, unde verificarea și conformitatea evacuării gazelor arse pot fi evitate.

 

 

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE POMPA DE CALDURA: DEZAVANTAJE

 

Fezabilitate

Nu este întotdeauna posibil (sau recomandabil) să folosiți o pompă de căldură ca sistem de încălzire. O primă condiție se referă la sursa regenerabilă de căldură: aer, apă, pământ. Pentru soluțiile cu apă subterană sau de suprafață, trebuie să existe resursele de apă și autorizațiile de utilizare a acesteia. Pentru soluțiile geotermale, spațiile externe trebuie să fie disponibile pentru sistemul de schimb de căldură cu solul. Iar tipul de sol în sine trebuie să fie unul adecvat. Pompele de căldură aer-apă necesită mai puține condiții speciale de instalare. Sunt cele mai versatile și ușor de instalat modele. Totuși este necesar să verificați posibilitatea poziționării unității exterioare.

Dimensiunile per total ale instalației

Variantele de pompe de caldură splitate unitățile interioare montate în camerele tehnice necesită mai mult spațiu de instalare decât cazanele.  În variantele monobloc este nevoie de un boiler pentru producerea de apă caldă menajeră. Uneori, în funcție de tipul de sistem, va fi nevoie și de un rezervor de stocare (puffer). Cu toate acestea, există soluții extrem de compacte care ocupă spațiul unui frigider de uz casnic. O astfel de pompă de căldură poate să asigure încălzirea și răcirea casei împreună cu producția de apă caldă menajeră. Astfel toate cerințele clădirii sunt acoperite de o singură unitate. Scopul desigur este să ocupe cât mai puțin spațiu posibil în interiorul clădirii. Si să asigure poziționarea și asamblarea rapidă a sistemului.

Temperaturi de lucru și unități interioare

Pompele de căldură au limite de funcționare: aceasta înseamnă că, pentru a oferi maximul în termeni de performanță și eficiență, acestea trebuie să funcționeze în anumite intervale de temperatură. Pompele de căldură avansate sunt capabile să funcționeze chiar și cu temperaturi externe deosebit de scăzute. Însă funcționarea lor poate să nu fie eficientă și, prin urmare, să nu fie rentabilă. Mai mult, atunci când funcționează cu temperaturi scăzute ale agentului termic, părțile interioare ale sistemului de încălzire trebuie să fie încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare sau panouri radiante. Radiatoarele obișnuite nu sunt neaparat cele mai potrivite. Va fi necesară dimensionarea corectă și alegerea unor modele cu lungimi destul de mari. Sau alegerea ultimelor soluții cu refrigerant R290. Izolația termică și tipul materialelor de construcție folosite afectează, de asemenea, foarte mult eficiența sistemului de pompă de căldură.

 

Pentru a evalua posibilitatea de a utiliza o pompă de căldură și de a crea un sistem „de ultimă generație” pentru a vă încălzi casa, trebuie să vă bazați pe expertiza unor profesioniști specializați. Partenerii MAXA Romania sunt în măsură să vă sfătuiască și să identifice cea mai potrivită soluție. Avem cea mai completă gamă de modele pentru a obține performanțe adecvate și beneficii economice în timp. Mai multe detalii găsiți accesând link-ul Pompe de căldură MAXA.

TAGS : avantaje si dezavantaje pompa de caldura