POSTED BY admin | ian., 23, 2017 |

Ai un cazan pe lemne/ peleti? Injumatateste costurile inlocuindu-l cu o pompa de caldura MAXA

Comparatie cazan cu pompa de caldura. Popularitatea cazanelor pe lemne sau peleti a luat amploare in ultimii ani. Mai ales pentru ca pot fi montate si in zone unde nu exista acces la retea de gaze.

Un alt beneficiu al cazanelor pe lemne este faptul ca lemnul se gaseste in toate zonele tarii, asadar este usor sa gasesti combustibilul potrivit pentru toate tipurile de centrale pe lemne.

Totusi, pretul lemnului creste semnificativ de la sezon la sezon in ultimii ani si lemnul nu reprezinta tocmai o varianta ecologica sau „prietenoasa cu mediul inconjurator”. Copacii ajung la maturitate in cateva zeci de ani, dar dureaza mai putin de 5 min sa fie taiati si numai cateva ore sa arda. Defrisarile masive sunt o problema in plina expansiune si fiecare dintre noi trebuie sa devina constient si sa ajute la schimbarea acestui lucru. Daca va scadea cererea de lemn, va scadea volumul defrisarilor.

Mai jos am realizat o comparatie cazan cu pompa de caldura. Am realizat si o lista cu dezavantajele pe care le-am identificat din discutiile cu clientii nostri.

Ei au ales sa renunte la cazanul pe lemne sau peleti si sa monteze o pompa de caldura pentru incalzirea casei, racire si apa calde menajera.

 • Costul initial al cazanului si al accesoriilor
 • Deteriorarea rapida a cazanelor in care sunt folosite lemne cu umiditate mai mare de 20%. Lemnul ar trebui folosit cu o umiditate de cel mult 15% si ar trebui cumparat din timp pentru a fi uscat circa 2 ani, ceea ce pune probleme din punct de vedere al spatiului de depozitare si al investitiei pentru cumpararea lemnelor  ce vor fi folosite abia dupa 2 ani. Cazanele se strica rapid din cauza lemnelor umede si aceste costuri nu sunt acoperite de garantie.
 • Costul lemnului este in continua crestere, iar pentru incalzirea unei case sunt necesare in medie 10-15 tone de lemne, rezultand o factura de 4000-6000 de lei doar pentru costul lemnelor pe iarna.
 • Transportul si manipularea lemnelor
 • Spatiul mare care trebuie sacrificat pentru depozitarea lemnelor/peletilor
 • Curatarea constanta a cenusei
 • Curatarea cosului de fum in fiecare sezon
Iar lista cu dezavantaje continuă:
 • Timpul pentru exploatare si mentenanta, necesitatea alimentarii frecvente cu lemne ceea ce produce disconfort si consuma timp pretios.
 • Camera cazanului trebuie varuita des, fiind afumata ori de cate ori alimentezi cu lemne.
 • Investitia initiala este mare, iar daca locuinta se afla intr-o zona cu pene dese de curent acest lucru poate creste semnificativ costurile.
 • Instalatia este compusa din cazan, pompe de circulatie, vase de expansiune, puffere si sisteme de siguranta, toate acestea montandu-se in instalatia de incalzire separat.
 • Instalatia nu poate fi oprita imediat, fiind necesara consumarea combustibilului existent in interiorul ei inainte de oprire. De aceea, se impune o supraveghere constanta pana la momentul opririi ei.
 • Lemnul a devenit o resursa limitata in Romania si cererea este foarte mare ceea ce conduce la defrisarea ilegala a mii de hectare de padure.
 • Costul pentru solutia de climatizare a locuintei, care trebuie asigurata prin sisteme separate.
Cu pompele de caldura MAXA puteti reduce costurile pentru incalzire, racire si apa calda menajera.

Toate astea folosind un echipament modern proiectat si fabricat 100% in Italia, intr-o fabrica proprie ce a produs anul trecut cele mai multe pompe de caldura din Italia.

Pompele de caldura sunt considerate in Romania o alternativa noua si moderna. Însă in Europa de Vest si Statele Unite s-au vandut deja peste 9 milioane de unitati ce isi dovedesc eficienta zi de zi in ultimii 25 de ani.

Pompa de caldura aer-apa MAXA nu are nevoie de foraje (care au un cost foarte ridicat). Nu are nevoie de o camera special dedicata, de gaz sau lemn. Doar curent electric.

In schimb, vine la pachet cu multe alte avantaje.
 • Consum electric redus (consuma 1 kW energie electrica si genereaza 5 kW energie termica)
 • Nu exista niciun fel de pericol de explozie, incendiu, scurgeri de gaze. O pompa de caldura functioneaza la temperatura joasa si nu prezinta risc de explozie sau supraincalzire.
 • Nu face mizerie, este usor de folosit, si nu iti „mananca timpul” pentru a fi alimentata cu lemne/peleti
 • O singura pompa de caldura atat pentru incalzirea, dar si pentru racirea casei (aparatele de aer conditionat montate pe pereti care „va bat in cap” si va fac sa raciti in plina vara nu vor mai fi necesare). Faci cald, rece si apa calda menajera cu un singur sistem. Racirea prin pardoseala sau ventiloconvectoare nu produce curenti de aer pe care sa-i simti, deci gradul de confort la racire este superior aparatelor de aer conditionat
 • Poti seta o temperatura joasa atunci cand pleci de acasa pentru mai mult timp. În asa fel incat sa nu inghete nimic inauntru, dar nici sa nu te coste prea mult. Prin internet si o aplicatie poti regla direct de pe telefon, de oriunde, temperatura din casa ta. Cand stii ca trebuie sa te intorci acasa, iti pornesti pompa de caldura de pe telefon.
Iar lista cu avantaje continuă:
 • Poate fi oprita si repornita oricand
 • Nu ai nevoie de spatiu de depozitare pentru peleti, lemne
 • Nu trebuie sa faci nicio curatare, pompele de caldura nu au nevoie de verificari periodice, revizii sau supraveghere atenta
 • Cu pompa de caldura poti uita de aprovizionarea permanenta cu lemne. De depozitare, de taiat de lemne, de alimentarea cazanului cu lemne si mizerie.
 • Nu in ultimul rand, un aspect foarte important, este cel al protectiei mediului inconjurator. Pompele de caldura consuma doar energie regenerabila (curent electric) si nu au nevoie de combustibil limitat (lemn, gaz, petrol). In plus, emit un minim de dioxid de carbon, fiind considerate solutii prietenoase cu mediul inconjurator.
Pompa de caldura este cea mai ieftina solutie pe termen lung.

Desi investitia initiala pentru pompa de caldura poate parea mare, totusi nu este cu mult mai mare decat investitia pentru centrala de lemne/peleti.

In plus, multumita costurilor reduse din fiecare luna si datorita costurilor aproape inexistente pentru intretinere (exact cat va costa intretinerea unui frigider), pe termen lung solutia cu pompa de caldura este cea mai ieftina, comoda si sigura.

Noi am realizat o simulare de calcul pentru o casa de 140mp. Casa este corect izolata, cu incalzire in pardoseala, 4 persoane ce locuiesc in casa, 6 luni de sezon rece.

La incalzirea cu lemne ne-a rezultat o factura de aprox. 850 lei/luna, la incalzirea cu peleti 1200 lei/luna, iar la incalzirea cu o pompa de caldura aer-apa MAXA 500 lei. Aceste calcule se refera doar la facturile de lemn si curent lunare din sezonul rece. Nu am luat in calcul constructiile suplimentare (camera tehnica cazan, spatiu depozitare lemn). Si desigur toate celelalte dezavantaje ale centralelor pe lemn/peleti enumerate mai sus.

Informati-va, faceti si dvs un calcul amanuntit si va veti convinge singuri ca viitorul apartine pompelor de caldura. Mai multe detalii despre pompele de caldura MAXA gasiti aici.

TAGS : cazan pe lemne cazan pe peleți Centrala termica MAXA pompa de caldura preț Pompe de caldura soluție eficientă de incalzire